nieuws
Nieuws van 26 september 2018

Het beleggingslandschap verandert!

Aan de ene kant wordt van oudsher het overgrote deel van beleggingen in beleggingsfondsen beheerd door de banken. De banken hebben de laatste jaren niet altijd even ethisch gehandeld en hierdoor aan vertrouwen ingeboet.

Ik denk hierbij bijvoorbeeld aan de bankencrisis, de Libor-affaire, de exorbitante beloningen, de hoge bonussen ook in crisistijd, de mogelijk te hoge kosten bij het omzetten van de rente van de hypotheek etc. Daarnaast zijn de banken fors aan het bezuinigen ook op beleggingsadvies. Bij sommige banken wordt onder een belegd vermogen van maar liefst € 1.000.000,– al geen advies meer gegeven. Klanten daaronder worden in standaardoplossingen of huisfondsen “geperst” en deze standaardoplossingen zijn niet altijd het beste voor de klant. Ook is er voor hen minder persoonlijke aandacht.

Het beleggingslandschap is langzaam aan het veranderen.

Aan de andere kant ontstaat er een goed alternatief voor beleggingsadvies via de onafhankelijke vermogensplanner. Deze is doorgaans ervaren en zeer goed opgeleid.  De vermogensplanner is in het algemeen meer betrokken, geeft meer persoonlijke aandacht, is beter bereikbaar en biedt meer continuïteit als vast aanspreekpunt.  De vermogensplanner adviseert vanuit een totale financiële planning waarbij op basis van de wensen van de klant o.a. ook zaken als “beleggen of hypotheek aflossen?”, “wat gebeurt er bij overlijden?” en “hoe kan toekomstige erfbelasting zoveel mogelijk worden beperkt?” in het advies worden meegenomen. Ook kan de vermogensplanner voor de klant een keuze maken uit vrijwel alle beleggingsfondsen die er maar zijn. Door de beste mogelijkheden uit de markt te selecteren ontstaan er hele mooie beleggingsportefeuilles die ingezet kunnen worden als de situatie van de klant daarom vraagt.

Veel beleggers zijn nog niet bekend met dit vaak betere alternatief, maar je ziet langzaam al een verschuiving ontstaan van de banken naar de vermogensplanner. Bent u belegger en herkent u de  geschetste ontwikkelingen bij de banken, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

De koffie staat voor u klaar!