nieuws
Nieuws van 26 oktober 2018

Een financiële onafhankelijkheid

Voor veel mensen is financiële onafhankelijkheid een belangrijk ideaal. Zonder nog te moeten werken al je financiële wensen altijd kunnen realiseren. Ook voor mij persoonlijk is het bereiken van deze status een belangrijk doel. Het is net zoals het wonen in een mooie stad zoals Amsterdam met al die prachtige musea en culturele activiteiten. Je gaat er allemaal niet naar toe, maar het is een erg prettig gevoel dat je er wel gemakkelijk naar toe kunt gaan. Zo is het ook met financiële onafhankelijkheid. Je stopt niet met werken, maar het is een heerlijk gevoel dat je wel op ieder moment zou kunnen stoppen.

Veel mensen denken dat het voor hen niet mogelijk is om de status van financiële onafhankelijkheid te bereiken. Dat is in veel gevallen echter een misvatting. Als de pensioensituatie al in zicht is en er is nog niet veel opgebouwd, dan wordt het lastig. Dan had je dit verhaal een paar decades eerder moeten lezen. Maar als dat niet het geval is kan vrijwel iedereen financieel onafhankelijk worden!

Het is ook niet moeilijk. Hoe jonger je begint, des te makkelijker het is. Het vergt wel een planmatige aanpak, doorzettingsvermogen en discipline. In grote lijnen zou je de volgende stappen kunnen zetten:

  1. Bepaal hoeveel je netto per maand nodig hebt voor de vaste lasten en om plezierig van te kunnen leven.
  2. Investeer een vast percentage (vuistregel 10%) van je netto inkomen in een vermogensrekening voor financiële onafhankelijkheid via een automatische maandelijkse overboeking.
  3. Ga kijken hoeveel je maandelijks kunt besparen op je vaste lasten. Investeer deze besparing ook maandelijks in je vermogensrekening voor financiële onafhankelijkheid.
  4. Gebruik de helft van iedere salarisverhoging voor leuke dingen, maar investeer de andere helft weer iedere maand extra in je vermogensrekening voor financiële onafhankelijkheid.
  5. Kijk welk risicoprofiel passend is voor je vermogensrekening, kies hierop gebaseerd de beste beleggingsoplossing en laat de markten voor je werken.
  6. Op basis van een verwacht netto rendement na inflatie kan dan een globale berekening gemaakt worden in hoeveel jaar financiële onafhankelijkheid kan worden bereikt.

Het blijkt dat dit vaak eerder is dan men denkt. Het voordeel van een planmatige aanpak is dat de missie om financiële onafhankelijk te worden zich in het brein gaat nestelen. In het onderbewustzijn komt er dan een soort aandrang om het plan uit te voeren, waardoor het ook echt gaat gebeuren. Je kunt het allemaal zelf doen, maar vaak is het beter om gebruik te maken van een deskundige vermogensplanner die de juiste berekening kan maken, die de beste beleggingsoplossing kan verzorgen en die je kan coachen om op het goede spoor te blijven. Wil jij financieel onafhankelijk worden? Neem dan contact op. Ik begeleid je hier graag naar toe!

Frans Pulles
Lifestyle- en Vermogensplanner